Wasiat Cinta 25 - Last n3 di blog

Di banglo besar dan mewah itu, keluarga Datuk Mansur sedang menikmati sarapan pagi. Datin Laila menuangkan air kopi di setiap cawan yang tersedia. Pandangannya beralih bila melihat kelibat anak bongsunya menuruni tangga.

“Saiful, mari breakfast.”

Saiful tersenyum dan melangkah menghampiri meja makan. Duduk berhadapan mummynya.

“Nak kopi ke jus oren? Makan? Roti? Bihun?”

“Jus dan bihun.”

Datin Laila tersenyum senang.

“Malam ni kamu ada appointment mana-mana tak?”

“Rasanya tak ada kot mummy, kenapa?”

“Good, kalau macam itu ikut mummy dan daddy ya?”

“Ke mana? Nak belanja saya makan ke? Hari ni anivessary mummy dan daddy ke?”

Saiful tersengih. Datuk Mansur tersenyum sumbing dan menggelengkan kepala. Matanya beralih kepada isterinya pula. Datin Laila hanya ketawa kecil melihat gelagat Saiful.

“Bukan, mummy nak ajak pergi rumah Datuk Jamal. Dia buat kenduri kesyukuran. Anaknya Salina tu baru habis belajar, baru saja balik dari Mesir. Takkan kamu tak kenal?”

“Oh, budak yang bertudung labuh tu ya?”

Saiful terbayang wajah manis Salina. Bertudung labuh. Memang menepati ciri-ciri wanita solehah. Dia tersenyum nipis.

“Ha, yang itulah. Ikut ya nanti. Bolehlah kamu berkenalan dengan dia.”

Saiful berkerut kening.

“Mummy kamu ni dah berkenan dengan budak Salina tu.”

Dengan selamba Datuk Mansur bersuara membuat Saiful yang sedang menghirup jus oren tersedak-sedak. Lantas Datuk Mansur menepuk-nepuk belakang anak bongsunya.

“Cuba minum elok-elok, kan dah tersedak.”

“Abang tu yang straight to the point, tak sabar-sabar. Saya susun muqadimah punyalah baik.”

Datin Laila membebel geram. Berair mata dan hidung Saiful akibat tersedak sebentar tadi. Tekaknya juga terasa perit. Gawat! Memang sah orang tuanya hendak jodohkan dia dengan budak Salina itu.

“Apa ni mummy? Apa semua ni? Saya tak nak ikutlah.”

“Itulah bang, kan dia dah tak nak ikut!”

Datin Laila geram. Datuk Mansur pula hanya tertunduk, mengakui kesalahan sendiri.

“Begini Saiful, mummy ingat nak jodohkan kamu dengan Salina.”

“Hah!? What!?”

Mata Saiful membulat mendengar bicara mummynya itu. Ini yang dia tidak mahu. Menjadi mangsa seperti abang dan kakaknya.

“Saya tak mahu! Tak nak!!”

“Kenapa pulak? Budak Salina tu baik, cantik, manis, putih melepak, berpelajaran tinggi, ilmu agama pun tinggi, pakaiannya pun sopan. Sejuk mata mummy ni memandangnya tahu tak? Sesuai sangat dengan kamu Saiful.”

Saiful tarik muka. Dia tidak mahu berkahwin dengan perempuan yang dia tidak kenal, yang dia tidak cinta. Dia beralih pandang merenung Datuk Mansur. Mengharap daddynya itu mengerti.

“Ikut sajalah, lagipun umur kamu dah 35 tahun. Dah selayaknya kahwin. Tak akan nak jadi bujang telajak pulak.”

Habis! Daddynya pun sama. Macam dah berpakat saja?

“Tak nak! Saya dah ada orang lain.”

“Ya ke? Siapa?”

Datuk Mansur bagai sudah mengagak siapa buah hati anaknya itu. Akhir-akhir ini dia terdengar gosip di pejabatnya tentang hubungan Saiful dan Tihani, salah seorang staffnya.

“Tihani.”

“Tihani? Abang, bukan Tihani tu staff kat company kita ke?”

Datuk Mansur mengangguk, benarlah telahannya tadi.

“Bukan Tihani tu dah kahwin ke bang?”

“Sekarang dah jadi ibu tunggal, suami dia dah meninggal dunia. Kena heart attack, masa dia sarat mengandung pulak tu. Kesian.”

“Jadi kamu berkenankan janda anak satulah ya?”

Tinggi suara Datin Laila menerjah telinga Saiful. Dia sudah mula tidak senang duduk. Serius pula topik pagi ni.

“Ya mummy, saya nak minta mummy dan daddy restu hubungan kami.”

“You what? Berani betul kamu ya Saiful. Mummy tak setuju. Never!”

“Mummy please, saya sayang dia. Saya nak kahwin dengan dia.”

“Listen carefully Saiful, mummy tak akan setuju hubungan kamu dengan janda anak satu tu. Apa dah tak ada perempuan lain yang masih bujang ke hah? Bekas orang juga yang kamu mahu? Sisa orang juga yang kamu nak kutip?”

“Mummy!”

Spontan Saiful menjerit. Tidak pernah-pernah Saiful meninggikan suara begitu kepada mummynya. Datin Laila terpana. Airmatanya sudah tumpah. Hatinya terhiris luka dengan sikap anak bongsunya itu. Saiful menggelabah.

“Mummy, I’m so sorry. I didn’t mean to hurt you. I didn’t do it in purposed.”

Saiful cuba memujuk.

“Abang, tengoklah anak abang ni. Sejak dia kenal dengan janda tu terus saja jadi kurang ajar begini.”

Teresak-esak meminta simpati suaminya. Datuk Mansur yang sedari tadi menyaksikan sketsa dua beranak itu menggelengkan kepala. Buntu dengan sikap degil isterinya yang kini diwarisi oleh anak bongsunya pula. Sama sahaja.

“Saiful jangan begini, cuba kenal dulu dengan Salina tu.”

Lembut suara Datuk Mansur memujuk Saiful. Anaknya itu sedang beremosi. Dia tidak boleh menyimbah minyak ke atas bara.

“Tapi daddy, saya tak nak! Apa yang saya mahu Tihani bukan Salina.”

“Saiful! Belum ada lagi keturunan kita berkahwin dengan janda. Kamu jangan nak pecah tradisi pulak. Kalau mummy kata tak setuju tu, tak setujulah faham?”

“Mummy, apa kurangnya Tihani? Orangnya cantik, pekertinya baik. Keturunan pun baik-baik. Pelajaran pun tinggi. Tak ada beza pun dia dengan Salina tu.”

“Ada! Salina anak dara, dia tu janda. Ada anak pulak tu. Kamu nak tanggung anak dia?”

“Apa salahnya? Kalau saya kahwin dengan dia, anak dia jadi anak saya juga.”

“Senang betul kamu bercakap ya? Mummy ni malu tahu? Mana nak letak muka kami ini hah?”

“Mummy, yang nak kahwin tu saya. Tihani saja yang boleh bahagiakan saya.”

“Dengan Salina pun kamu boleh bahagia juga, cubalah dulu.”

Sampuk Datuk Mansur.

“Kenapalah daddy dan mummy tak mahu faham? Saya mahu Tihani!”

“Saiful, kahwin tanpa restu orang tua tak ke mana perginya. Cuba kamu tengok abang dan kakak kamu, elok saja bahagia.”

“Daddy pasti ke dia orang bahagia?”

“Haii, kalau dah beranak-pinak tu tak bahagia lagi ke Saiful ooii?”

Geram sungguh Datin Laila dengan sikap degil anaknya itu. Saiful mencebik.

“Cubalah dulu ya Saiful. Salina tu pun tak kurang baiknya juga. Beruntung kamu kalau hidup dengan dia.”

“Tak payah pujuk-pujuk dah bang. Kalau kita cakap elok-elok bukan dia nak ikut pun.”

“Awak ni Laila, cuba jangan berkeras sangat.”
“Tak akanlah saya langsung tak ada peluang? Mummy dan daddy pun cubalah kenal dengan Tihani juga.”

“Tak payah! Mummy tak sudi. Kamu pilih Saiful, sama ada Salina atau Tihani?”

Datin Laila sudah memberi kata dua. Baginya itu sahaja pilihan yang ada. Cuba menggertak sedikit anak bongsunya yang keras kepala itu.

“Dah tentu saya pilih Tihani.”

“Baik, kalau itu pilihan kamu. Segala harta untuk kamu mummy akan tarik balik. Syer dalam company juga. So, baik kamu fikir semula.”

Datin Laila tersenyum sinis. Sebagai pewaris dan pemegang syer terbesar dia berhak. Saiful tersentak. Tak akanlah mummynya sanggup buat begitu? Lantas kata-kata Tihani tempoh hari menerjah kotak fikirannya semula. Andaian Tihani benar belaka. Sanggupkah dia melupakan kesenangan dan kemewahan yang dikecapinya sedari kecil itu? Sanggupkah dia tinggalkan segalanya untuk Tihani?

“Mummy, mana adil macam tu? Daddy?”

“Dalam kes ni, daddy tak ada kuasa Saiful.”

Simpati mula bertamu, melihat keruh di wajah anak kesayangannya itu. Mana mungkin dia membantah keputusan isterinya. Kejayaan dirinya ini pun kerana isterinya juga. Kerana kekayaan yang diwarisi oleh isterinya itu dari keluarganya. Keluarga mertuanya.

“Mummy please, understand me. I need your bless mummy.”

“Baik kalau itu yang kau mahu. Mummy boleh restu, tapi dia harus meninggalkan anaknya kalau mahu berkahwin dengan kamu. Budak tu tak dibenarkan masuk ke dalam rumah kita ni. Faham?”

Datuk Mansur pula tersentak. Tega sungguh isterinya itu. Mana mungkin anak sekecil itu dipisahkan dari ibunya.

“Mummy dah melampau! Mana boleh begitu. Mikhail anak Tihani dan dia layak menjaga anaknya itu. Itukan hak dia. Naik turun court pun keputusannya tetap sama mummy.”

“Ya Laila, abang rasa permintaan awak tu over limit dah. Lagipun pasti Tihani tak mahu berpisah dengan anaknya.”

“See? Itu menunjukkan cintanya pada si Saiful ini tidaklah sehebat mana. Mungkin dia saja nak menumpang senang, nak harta kita. Nak si Saiful ni bubuh nama anaknya sebagai pewaris harta nanti.”

“Astaghfirulllahalazim, awak ni suka sangat buruk sangka tak tentu fasallah.”

“Betul apa saya cakap? Mungkin itu niat budak perempuan yang tak sedar diri tu. Mungkin dia saja nak perangkap si Saiful ni.”

“Enough is enough! Saya tak mahu dengar lagi. Saya pergi office dulu.”

Saiful mengangkat punggung. Dia tidak betah lagi untuk terus duduk di situ. Terus bertengkar dengan mummynya. Dia sudah hilang cara untuk memujuk mummynya itu. Nafasnya sesak. Apakah cintanya kepada Tihani tidak kesampaian? Apakah memang dia tiada jodoh dengan Tihani di dunia ini?

9 Suara Merdu Anda:

Anonymous said...

tak sukalah dgn saiful ni. macam betul je.
fendi & tihani.

hani said...

a..hah lah mcm tihani stuju saja..nak hani gan fendi je..citer nie nak dibukukan kah?

arelin said...

ala...xnak tihani ngan saiful. lom tihani kata setuju dh lebih2. alongnya ok je, xde la memaksa.

Anor said...

betul nak tihani dgn fendi juga.

MaY_LiN said...

hihihi..
kan betul kata tihani tu..

Anonymous said...

bile nk sambung lg citer ni??? ke nk dibukukan??
-ieda ismail-

Anonymous said...

tihani kena kahwin ngan fendi jugak wafiah tidak boleh di tolak..cuma fendi nak hani terima dia dengan rela hatinya...harap cite nie dpt dibukukan

Anonymous said...

wasiat cinta ni dah ada belum kat pasaran???sy try jgk cari kot2 dah kuar tp x jmpe pun...klu dah ada buku ni terbitan ape ye penulis?

Nozi Danisya said...

sudah ada. cuba cari di MPH.

Post a Comment