Akulah Cinderella 15

Makan malam sungguh enak, banyak sekali menunya. Tidak pernah kami makan semewah ini. Kalau begini setiap hari, mahu saja gemuk badan kami semua.

“Esok lepas breakfast, kita pergi shopping ya.”

“Shopping?”

Aida dan Ain bersuara serentak. Mereka ini seperti kembar tidak seiras. Dari segi fizikal memang sama, cuma umur saja yang berbeza. Seorang darjah enam dan yang seorang lagi tingkatan satu.

“Ya sayang, mummy nak beli baju you all. Baju-baju lama simpan saja ya.”

“Mummy, tak payahlah susah-susah. Baju yang ada masih elok dan boleh dipakai lagi.”

Aku menolak dengan cara yang baik.

“Syah please, you all adalah anak-anak mummy sekarang. So, let me buy something for all of you. Minta apa aja mummy akan belikan. Okey sayang? Lagipun kenalah jaga air muka mummy juga ya, sebab you all semua dah jadi anak mummy. Jadi, imej you all adalah imej mummy juga. Mummy tak mahu orang mengata mummy kedekut. Understand semua?”

Sedikit tegas suara Datin Zulaikha. Dia merenung wajah kami seorang demi seorang.

“Okeylah, kalau itu kemahuan mummy, Lia ikut aja.”

“Kami pun!”

Serentak juga dijawab oleh adik-adikku yang lain. Kini semua mata tertumpu padaku.

“Well, saya terpaksa ikut suara majoritilah nampaknya.”

Kata-kataku itu mengundang riuh tawa di meja makan.

“Dah lama mummy teringinkan suasana begini. Riuh-rendah dan warming begini. Thanks Syah kerana selamatkan nyawa mummy. Dapatlah mummy merasa semua ni.”

Datin Zulaikha memandangku sayu.

“Mummy, yang selamatkan nyawa mummy tu Allah, bukan saya.”

“Mummy tau tak, cikgu Ain kata kalau seseorang itu menolong anak-anak yatim piatu, pahalanya besar tau.”

“Mummy, terima kasih kerana sudi jaga anak yatim piatu seperti kami ni. Kami doakan mummy akan mendapat balasan yang baik.”

“Amiinn!!”

Sekali lagi serentak mereka meraup muka mengaminkan kata-kata Alia itu. Datin Zulaikha tersenyum. Ku lihat matanya sudah berkaca-kaca. Menahan sebak di dada barangkali.

“Hanya Allah saja yang boleh balas budi baik mummy.”

Aku menggosok-gosok tangan Datin Zulaikha. Airmatanya yang hampir tumpah diseka.

“Err..chup, chup, tapi bukan ke mummy cakap tadi, esok nak buat makan-makan?”

Aida tersengih.

“Itu sebelah petang sayang. Kita start lepas maghrib.”

“Oh, encik Shafiq balik bila?”

“Katanya, dia ambil flight pukul sepuluh malam ni. So, dalam pukul sebelas lebih sampailah. Tak payah tunggulah. You all masuk tidur awal malam ni. Kita jumpa Shafiq esok pagi aja ya?”

“So, sampai sekarang pun dia tak tahu lagi?”

Datin Zulaikha tersenyum sambil menggelengkan kepala. Masak! Nayalah kami semua nanti. Kenyang makan maki hamun si mangkuk ayun itu.

“Shafiq tu okey Syah. Don’t worry ya. Dia selalu dengar cakap mummy.”

Aku hanya tersenyum kelat. Okey Datin kata? Sebab tak okeylah aku kecut perut sekarang. Penangan penumbuk jantannya masih terbayang-bayang di kotak fikiranku ini. Bukan sekali tetapi dua kali penumbuknya singgah di tubuhku ini. Penamparnya juga keras sekali. Hingga tersungkur aku dibuatnya. Nasib baik aku tak pekak. Bila dikenangkan semula, tiba-tiba aku jadi trauma.

3 Suara Merdu Anda:

Sharinginfoz said...

ooo ini rupaya cinderella..... memang seronok kan makan enak2...

Jom Carrefour Express

Nombor Kat McD???

sekamar rindu said...

salam..singgah.,


cerita yg sangat menarik..

seorang mummy yg baik hati...

aqilah said...

mengamuk sakanlah syafiq lepas ni..............masak......masak.............

Post a Comment