Wasiat Cinta 23

Iskandar termenung. Bosan pula hujung minggu begini terperap di rumah. Semua kenalannya ada hal. Dia membelek-belek telefon bimbitnya. Satu-persatu nama dicari sehingga matanya tertancap pada nama Tihani. Dia mengukir senyum. Apa agaknya cerita gadis comel itu?

Pertemuan pertamanya dengan Tihani menerjah kotak fikirannya semula. Bermula dengan sebuah kemalangan kecil sehingga terjadi pertemuan kedua. Makan malam bersama gadis itu membuat dia tersenyum bahagia. Entah kenapa dia amat tertarik dengan gadis itu. Baginya Tihani tidak seperti gadis-gadis yang dia kenal. Walaupun kecantikan Tihani setaraf dengan kesemua teman wanitanya, tetapi ada sesuatu yang istimewa tentang gadis itu membuat hati lelakinya tertawan. Sayangnya usia semuda itu sudah menjadi ibu tunggal. Sekali lihat tubuh gadis itu tidak luak langsung persis anak dara. Itu jugalah yang dia sangka pada mulanya. Tetapi bila mengetahui cerita sebenar, rupanya gadis malang itu amat tabah. Walaupun nampak santun dan lembut tetapi hatinya kuat.

Dia teringin menemui gadis itu lagi. Lantas tangannya pantas mendial nombor Tihani.

“Hello.”

“Hello cik Tihani, apa khabar?”

“Oh, Iskandar. Saya sihat.”

“Kat mana ni? Macam bising aja?”

“Saya dekat KLCC ni dengan kawan.”

“Oh, dating ya?”

“Eh, tak adalah, kawan office. Nadia namanya.”

“Oh ok, sorry. Shopping ke?”

“Haah, tadi shopping, lepas tu dia ajak tengok wayang pulak.”

“Bestnya, tak ajak kita pun?”

“La, awak nak join ke? Marilah ke sini.”

“Wayang pukul berapa? Cerita apa?”

“Entahlah Nadia ni, saya ikut aja.”

“Okey, awak tunggu saya datang tau.”


Tihani tergelak. Macam bagus saja lelaki ni. Dia tahu lelaki itu tidak serius. Dia juga tidak serius menjemput lelaki itu. Sekadar ajak-ajak ayam.

“Okey, saya ingat nak pergi minum dulu.”

“Eloklah tu, dalam masa sejam saya sampai. Bye.”

Talian dimatikan. Tihani terpinga-pinga. Biar betul? Mereka berdua santai minum di Starbuck. Menjamu mata melihat orang yang lalu-lalang. Pelbagai ragam.

“Hani, lately aku tengok kau dengan encik Saiful makin intim aja?”

“Mana ada biasa aja.”

Tihani menjawab acuh tak acuh. Tidak memandang Nadia. Sudah dapat menebak bagaimana rupa temannya itu di saat ini.

“Biasa kau kata? Wei, hari tu aku terdengar dia tersasul panggil kau sayang.”

“Telinga lintah betul kau ni.”

“Eh, mana ada! Cuba kau tengok telinga aku ni, ini telinga manusialah.”

Tihani mencebik pada Nadia yang berpura-pura tidak faham bahasa. Dia menjeling geram. Nadia pula sudah tersengih.

“Dulu BM kau failed ya?”

“Wei, ceritalah pada aku apa yang berlaku. Yang aku perasanlah, lepas kau keluar lunch dengan dia hari tu, terus hubungan you both ala-ala teman tapi mesra gitu.”

“Kau ni memang busy body ya? Peka betul. Eloknya kau ni jadi reporter baru sesuai.”

Nadia tergelak besar. Tihani hanya mampu menghela nafas perlahan.

“Dia cakap dia in love dengan aku.”

“Hah? Jatuh cinta pada kau?”

Suara Nadia yang bagai pembesar suara itu menggamit perhatian di sekeliling mereka.

“Kau ni, cuba slow sikit. Malu tahu tak?”

“Sorry, habis tu apa jawapan kau?”

“Sama macam Fendi.”

Nadia tersenyum nipis.

“Be strong okey. Aku tahu kau boleh lalui semua ni. Ambil masa untuk fikir betul-betul.”

“Thanks Nadia.”

Tihani tersenyum hambar. Perbualan mereka terganggu dek telefon bimbit Tihani. Iskandar lagi?

“Hello Is?”

“Tihani awak kat mana? Saya dah ada kat KLCC ni.”

Tihani tersentak. Lelaki ini serius rupanya. Dia hanya main-main saja tadi.

“Saya dekat Starbuck.”

“Okey tunggu situ.”

Talian dimatikan. Tihani mengeluh perlahan.

“Siapa tu?”

“Iskandar.”

“Iskandar? Iskandar mana pulak ni? Bila masa kau ada kawan nama Iskandar? Boyfriend baru kau ke? Kat mana kau jumpa dia? Handsome ke?”

Bertubi-tubi soalan yang keluar dari mulut becok Nadia.

“Hisyy.. kau ni, Iskandar tu mamat yang aku hentam kereta dia tulah. Yang aku dinner dengan dia sebagai ganti rugi yang dia minta. Tak akan tak ingat? Kan aku dah cerita,”

“Oh, aku lupa. Kau bayar ke dinner tu? Bukan kau cerita mamat tu ke yang bayar?”

“Yelah, memang dia yang bayar, konon nak tunjuk gentlementlah tu. Katanya kesudian aku dinner dengan dia pun, dah cukup dianggap sebagai ganti rugi. Memang sweet talker mamat tu.”

Nadia tergelak halus. Matanya tidak berkelip melihat seorang jejaka tampan yang tinggi lampai menghampiri Tihani.

“Hai Tihani.”

Iskandar sudah tercegat di sebelah Tihani dengan senyuman yang tidak lekang di bibir. Senyumannya itu memang menawan hingga membuat Nadia terpesona seketika.

“Hai Is, how are you?”

Tihani menoleh dan membalas senyuman Iskandar.

“Saya sihat.”

“Kenalkan bestfriend saya, Nadia. Nadia inilah Iskandar yang aku cerita tu.”

Tihani saling memperkenal mereka.

“Hai sweety, saya Iskandar Haq. Panggil Is aja.”

Iskandar menghulurkan tangan. Tak kurang manis juga gadis ni. Senyumannya semakin lebar.

“Saya Nadia, Nadia Hanim.”

Menyambut huluran tangan Iskandar sambil tersenyum manis. Memang lelaki ini bermulut manis seperti yang Tihani katakan.

“So, cik Nadia sudah tahu pasal sayalah?”

“Ya, itu pun jenuh paksa cik kak kita ni suruh cerita.”

“Mesti yang buruk-buruk, kan?”

“Eh, mana ada. Tihani ni baik, dia tak suka memburuk-burukkan orang.”

“Dengar tu?”

Tihani mengangkat kening. Nadia dan Iskandar tertawa riuh.

“Dengar, saya tahu awak memang baik. Itu sebab saya nak jadi kawan awak.”

Tihani mula mencebik. Matanya beralih melihat Nadia yang asyik dengan telefon bimbitnya. Mungkin berbalas sms.

“Ha, kata tadi nak tengok wayang. Jadi ke?”

“Tak jadi, tiket habis. Kami terlambat.”

“Today is sundaykan, confirm penuh punya.”

“Itulah lupa.”

Mata Tihani beralih semula ke arah Nadia. Masih asyik dengan telefon.

“Kau kenapa? Senyum-senyum, sengih-sengih?”

“Itulah, saya pun tengok jugak tadi. Ingat kawan awak ni mental.”

Tihani tergelak.

“Dia memang mental pun. Jaga-jaga tau awak.”

“Amboi, amboi, sedapnya mulut you both mengata aku? Apa tadi? Mental? Aku jahit mulut tu karang baru tahu.”

Nadia menjeling geram. Berpura-pura marah.

“Alamak Hani, dia sudah marahlah.”

Mereka berdua tergelak.

“Sorrylah makcik, aku usya kau dari tadi asyik tersenyum simpul, tersengih-sengih macam kerang busuk tu, apa hal?”

“Haikal.”

“Kenapa dengan Haikal? Dia marah kau dating dengan aku ke?”

“Tak adalah. Dia on the way ke sini. So, aku ingat aku tak lamalah lepak dengan kau hari ni.”

“La, kau cakap tadi dia nak pergi Melaka?”

Tihani mula tidak sedap hati. Tak akanlah Nadia mahu tinggalkannya berduaan dengan Iskandar saja?

“Cancel, sorry ek. Kau lepaklah dengan Is ni. Boleh jugak kenal hati budi.”

“Nadia!”

Tihani menjerit geram. Sempat pula menjeling ke arah Iskandar. Nadia tergelak.

“Boleh, boleh no problem. Bukan setakat nak kenal hati budi, nak kenal family pun boleh.”

Iskandar yang dari tadi hanya mendengar perbualan kedua-dua gadis itu mula tersengih-sengih. Pucuk dicita ulam mendatang.

“Ala, relekslah Hani. Apa kata korang pergi main bowling ke, karaoke ke, makan ke?”

Ewah-ewah sedap saja Nadia mengaturnya untuk buat itu ini begitu begini. Tihani menjeling geram.

“Saya sokong. Awak pilihlah mana satu awak nak buat, saya ikut aja.”

Iskandar pula cuba menokok tambah membuat hati Tihani semakin sebal.

“Hani, kan kau kata nak cari dvd tadi kan? Kau tolong aku boleh tak?”

“Tolong apa?”

“Tolong cari dvd Selamat Pagi Cinta, boleh?”

Iskandar mengangkat kening. Cerita melayu?

“Selamat Pagi Cinta? Cerita apa tu? Siapa pelakonnya?”

Tihani juga berkedut kening. Sejak bila Nadia minat cerita melayu?

“Entah, aku pun tahu. Aku rasa Fazura dengan Sharifah Amani yang berlakon kot.”

“Kot? Boleh pulak kot-kot ya. Takkan awak nak tengok cerita tu tapi awak tak tahu siapa pelakonnya?”

Iskandar pula menyoal mewakili soalan yang ingin ditanya Tihani. Tihani hanya mengangguk.

“Bukan saya yang tengok, adik saya yang pesan. Budak remaja biasalah.”

“Hmm.. aku dah agak dah. Aku pun pelik jugak bila masa pulak kau minat cerita-cerita macam tu? Tak apalah nanti aku cari. Kalau adalah.”

“Thank you darling. Nanti aku bayar balik eh?”

Nadia tersengih. Dia melihat sms yang masuk ke dalam telefon bimbitnya sekali lagi.

“Okeylah, aku blah dulu. Haikal dah sampai, ada kat bawah. Aku pun tak nak kacau you both.”

Nadia mengangkat punggung sambil mengenyitkan matanya ke arah Tihani.

“Iskandar, nice to meet you. Jaga kawan saya ni baik-baik tau. Lain kali jumpa lagi.”

“Nice to meet you too, Nadia. Awak jangan risau saya akan sambung tugas awak untuk entertain your friend ni. Jumpa lagi ya.”

Mereka berjabat.

“Hani, jangan lupa dvd adik aku. Tolong ya.”

Nadia berlalu sambil melambaikan tangan. Tihani mengeluh perlahan. Sudah ditinggalkan Nadia. Tak pasal-pasal berdating dengan Iskandar pulak.

“Siapa Haikal? Boyfriend dia ya?”

“Tunang dia.”

“Oh, dah bertunang rupanya. Melepaslah saya.”

“Awak ni, sempat lagi ya?”

Tihani menjeling Iskandar yang sudah tersengih.

“Tak adalah main-main aja. Buat apa nak tackle orang punya. Yang single and available ada depan mata.”

Iskandar mula bermain dengan kata-kata. Tihani mula tidak senang duduk.

“So, kita nak ke mana lepas ni?”

“Up to you, saya ikut aja.”

“Kalau macam tu, saya rasa nak baliklah. Dah lama saya keluar ni.”

“Nope! Yang itu tak boleh. Lagipun Nadia amanahkan awak mencari dvd untuk dia, kan?”

“Tapi, kesian ummi saya kena jaga Mikhail sendirian. Dia pun nak berehat jugak.”

Tihani cuba memberi alasan yang difikirnya munasabah.

“Tak boleh. Nadia amanahkan saya untuk jaga awak dan saya telah berjanji dengannya untuk hiburkan awak.”

Tihani mencebik. Memang bermulut manis betul lelaki ini. Pandai sungguh mengambil kesempatan.

“So, boleh ya? Please.”

“Hmmm..,”

Tihani menggaru-garu dagu dengan jari runcingnya. Iskandar terpegun bila melihat aksi Tihani yang bersahaja itu.

“Macam nilah, tak payah nak fikir panjang lagi. Sekarang baru pukul 12.30 tengah hari, so kita pergi kedai dvd dulu, then kita pergi makan, then kita baliklah.”

Tihani merenung Iskandar yang sudah membuat keputusan untuknya. Senangnya?

“Atau awak tak nak balik lagi? Nak pergi main bowling ke? Pergi karaoke ke?”

“Eh, tak nak, tak nak, saya ikut cadangan yang pertama tadi.”

Tihani menggelabah. Main bowling? Dia tak pandai. Karaoke? Lagilah tak pandai. Kalau dia menyanyi bukan saja hujan lebat akan turun, malahan tsunami yang akan melanda Malaysia nanti. Tak mahulah, buat malu saja.

“Yang mana? Cari dvd then pergi makan?”

Tihani mengangguk lemah. Iskandar tersenyum lebar. Gelihati melihat gelagat Tihani yang nampak sedikit cemas. Susah sangat mahu menawan hati gadis itu. Tetapi dia tidak akan berputus asa, selagi gadis itu mengelak selagi itulah dia akan terus memikat.

“Kalau macam tu jomlah. Lambat balik nanti pengsan pulak ummi awak.”

Tihani tergelak halus. Betul juga. Cepat selesaikan, cepatlah dia pulang. Mereka mengangkat punggung dan berlalu dari situ. Tanpa mereka sedari sepasang mata sudah lama memerhatikan kemesraan mereka dari kejauhan. Sayu pandangan itu dan hatinya bagai terhiris pedih.

5 Suara Merdu Anda:

keSENGALan teserlah.. said...

aaaaa..fendi mana fendi?
huhu...

hani said...

jgn lah banyak sngt laki2 yg nak tihani, susah...!!! nak tihani gan fendi je, bila citer nie diterbitkan...tak sabar nak tau selanjutnya.

IVORYGINGER said...

alahai tu msti fendi yg nmpk iskandar ngan tihani. tp lamanya fendi menyepi lps kes tcium tu. huhuhu...

fard_kay said...

laku betul janda muda ni
hahhaha

Anonymous said...

kak,

kalau perempuan yang pernah berkahwin lebih sesuai guna perkataan 'wanita' daripada gadis. Balu juga lebih sesuai untuk wanita yang kematian suami daripada perkataan janda tu. Sebab janda lebih merujuk kepada wanita yang bercerai hidup dengan bekas suaminya.

lebih manis guna balu dan wanita. :D

Post a Comment