Kerana Sebuah Janji 10

Juliana buat muka simpati. Wajah kekasih hatinya dipandang lembut. Mengharap lelaki itu memaafkan kesalahannya kali ini.

“Kali ni ke mana pula?”

Serius suara Dani membuat Juliana teragak-agak untuk menjawab.

“Dubai.”

Dani mengeluh. Kena tinggal lagi.

“Berapa lama?”

“Seminggu.”

Perlahan jari telunjuk runcingnya diangkat. Dani merenung tajam.

“I told you, resign aja, you degil!”

“And I told you too, it’s never happen!”

Bunga-bunga pertengkaran mula berputik. Juliana geram setiap kali permintaan yang satu itu diulang-ulang Dani.

“Kerja macam you ni, tak menentu tau tak. Esok ni kalau kita kahwin macam mana?”

“Macam mana apa?”

“Yelah, rumahtangga macam mana? Anak macam mana? I pulak macam mana? Sanggup you biarkan I? Tinggalkan I?”

“Hey, I’m working.”

“I boleh tanggung you. Memang tugas I pun nantikan? Senang-senang you duduk rumah sajalah.”

“Excuse me? I what? Duduk rumah? Jadi full time house wife? Is that what you mean?”

“Yup.”

“Kalau macam tu I tak nak kahwin dengan you!”

Dani tersentak. Wajah cemberut Juliana dicari.

“You tak nak? Why?”

“Dani, please. I tak nak resign okey. I love my job.”

“Do you love me?”

“Of course I do, dear.”

“So, marry me.”

Juliana diam. Termasuk yang ini, sudah empat kali Dani melamarnya. Dan empat kali juga dia menolaknya. Alasannya, belum bersedia dan tak sanggup berhenti kerja.

“Ju, I’m waiting.”

“Sorry, I have to say no.”

Dani diam. Nampaknya Juliana masih berkeras, masih berdegil. Impian indahnya semakin kabur. Harapan yang setinggi gunung lebur. Juliana memilih kerjaya dari dirinya.

“The same reason?”

Juliana hanya mampu mengangguk. Dia tahu Dani kecewa dengan keputusannya. Dia tahu dia sedikit kejam.

“I hope you understand me.”

Dani hanya diam. Haruskah dia saja yang memahami gadis itu? Demi cinta, demi sayang Dani masih mampu untuk bersabar.

“I harap you tak menyesal dengan keputusan you ni.”

Juliana tergelak besar. Menyesal? Mengapa mesti dia menyesal? Kerjaya baginya adalah nombor satu. Dia masih belum mampu untuk memikul tangungjawabnya sebagai seorang isteri. Bukan saja isteri Dani, malah isteri sesiapa pun.

“Dani, sudahlah. I penatlah dengan you ni. Asyik-asyik benda yang sama saja. You kata you rindu I? Tapi bila jumpa macam marah aja. Kenapa sayang?”

“Because of you.”

“I? I buat apa?”

“I ajak kahwin you tak nak. Dah empat kali you tolak. Malulah I.”

Juliana tergelak lagi. Kata-kata Dani itu berbaur rajuk.

“Apa yang you nak malukan? I bukan tolak cinta you, I just tak nak kahwin lagi. Itu aja.”

“You cakap memanglah senang. I ni ada maruah tau. Kalau mama I tahu, dah lama dia suruh tinggalkan you. I aja yang tak nak.”

“Hmm.. kenapa you tak nak ya?”

“Because I love you Juliana. I nak kahwin dengan you, nak hidup dengan you, nak ada anak dengan you, nak lalui susah senang, suka duka, hari tua semua dengan you. Tapi nampaknya I sorang saja yang rasa macam tu, you tak.”

Kata-kata Dani itu sedikit sebanyak meruntun hati perempuannya. Dani memasang impian yang indah untuk hidup bersamanya, tapi dia masih belum bersedia.

“I’m sorry dear.”

“Hmm, tak apalah. What can I do?”

“You marah?”

“You think?”

Juliana diam. Suara Dani bergetar. Dia tidak tahu sama ada lelaki itu menahan marah atau menahan rasa kecewa.

“Dani, I need more time ok? I ..”

Kata-kata Juliana terhenti bila bunyi nada sms masuk ke telefon bimbitnya. Dani hanya memandang.

“Dani dear, I’m sorry. I have to go.”

“Nak ke mana?”

“Packing. I kena ganti Christina this evening. She got fever. So sorry.”

“Bukan your flight tonight ke?”

“Dani, you sengaja tak nak faham I kan? I just said that I kena cover duty my friend and I’ve to go now. So, no more question ok?

“And why don’t you understand me too? I need you.”

“I’m not your wife yet Dani Ikmal! So, jangan jadi budak-budak okey?”

“I budak-budak? Kalau I budak-budak, you apa?”

“Ok enough! I tak nak fight dengan you. I nak cepat. I’m sorry, bye.”

Laju langkah Juliana meninggalkan Dani yang terkebil-kebil tidak berpuas hati. Kenapa mesti begini? Kenapa semakin lama dia merasakan hubungannya dengan Juliana semakin tiada keserasian? Semakin tiada kesefahaman? Dani menarik nafas dalam. Dia hanya mampu memandang gadis kesayangannya itu berlalu.

4 Suara Merdu Anda:

Coklat said...

i want more...

Anonymous said...

;]

Anonymous said...

ala nak smbungn citer nie mkin lma mkin mnarik,

Anonymous said...

cpt smbg cite ni ye..rasa x sabar nk tggu n3. biarlh dani jatuh cinta pd dahlia dn x pedulikan lg dgn juliana yg lebih pentingkan careernya dn juliana akan menyesal bila dpt tahu yg dani tlh jatuh cinta pd dahlia. dani akn ada pesaing yg hebat nk merebut cinta dahlia yg selama ni dani suka menyakitkan hatinya. dahlia kena jual mahallh sikit biar padan pula dgn dani yg berlagak.

Post a Comment