Kamal Oh Kamalia 6

“Sorry, lambat.”

Dina tersenyum manis pada Iqbal. Iqbal pula membalas mesra. Aku di sebelah Iqbal terkulat-kulat melihat aksi romantis berbalas renungan merpati dua sejoli itu. Seronoknya kalau cinta dibalas. Pasti bahagia.

“So, Kamal sambung balik.”

“Oh, sebenarnya aku betul-betul perlukan pertolongan kau Dina.”

“Ya, ya tahu. Kan kau dah cakap tadi. Kau nak aku tolong buat apa?”

“Banyak.”

“Banyak? Macam mana tu?”

“Err, macam yang kau tahukan, aku nak tackle Azlin.”

“Okey, kau nak aku cakap kat dia ke?”

“Bukan, aku..”

“Ish, nak buat tapi takut nak cakap. Apa bendalah.”

Aku mengetap bibir. Iqbal cuba perlekehkan aku.

“Dah aku suruh kau tolong kau tak nak, kau bukan tak tahu aku ni nervous sikit.”

“Cakap ajalah Kamal. Nak nervous-nervous buat apa? Macam nak buat benda salah saja?”

GULP!

Aku telan air liur. Dina ni macam tahu-tahu saja. Aduhai, makin tak keruan aku dibuatnya.

“Memang pun, benda yang dia nak buat ni memang salah, mengarut!”

Iqbal merengus geram. Ditambah pula dengan muka tak puas hatinya tu, makin nervous aku dibuatnya.

“Iya? Apa bendanya? Ish, dah seram aku ni.”

“Eh, rileks Dina rileks.”

Aku cuba mengatur ayat. Ais laici di hadapanku, aku sisip perlahan. Biar sejuk tekak aku ni.

“Begini, Azlin sedang cari housemate. Jadi.. aku ingat... aku.. nak jadi housemate dialah.”

“You what?!!”

Aku sengih. Gila lawak tengok muka Dina yang terkejut. Beruk mat yeh pun kalah ni. Iqbal menjeling aku. Ala, rilekslah Bal. Tak habis-habis dengan muka cencorot kau tu.

“Kamal, kau ni tak betul ke? Mana boleh macam tu. Haram! Dosa!”

Lagi sekali. Perkataan itulah yang diulang-ulang sepanjang hari ni. Naik jemu jelak aku mendengarnya.

“You, you pun setuju ke dengan Kamal ni?”

“No dear. Awal-awal lagi I dah rejected idea dia tu. Gila!”

“Kau ni Bal, tak habis-habis kata aku gila. Nanti aku gila betul-betul baru kau tahu. Kau nak ke ha? Kau nak kawan kau dunia akhirat ni masuk wad gila kerana mulut masin kau tu? Ha?”

“Sebab kau kawan aku dunia akhiratlah, aku melarang kau buat benda-benda tak senonoh macam ni.”

“Benda tak senonoh apa? Bukannya aku buat apa-apa pun dengan si Azlin tu.”

“Cakap sekarang memanglah tak. Nanti dah tinggal serumah macam mana? Silap-silap kena cekup.”

“Hii… mulut kau ni kan. Saja aja nak bagi aku angin.”

“Sudah, sudah. You all berdua ni, macam budak-budak tau. Malulah kat orang.”

Aku senyum kelat. Tengok sekeliling. Ada juga mata-mata yang memandang bila dengar aura tegang antara aku dan Iqbal tadi.

“Boyfriend kau nilah. Bukan nak sokong kawan. Mentang-mentang dia dah ada awek. Kesianlah sikit kat aku ni Bal. Aku syok kat Azlin, aku nak tackle dia, aku nak bercinta dengan dia, aku nak dia jadi awek aku. Macam kau dengan Dina ni. Hanya dia Bal, hanya dia yang aku suka, yang aku nak. Yang boleh buat aku senyum bahagia. Kau tak suka tengok aku bahagia ke Bal?”

Aku cuba cucuk jarum simpati. Biar Iqbal terasa denyutan kat jantung. Kasi dia syahdu sikit. Moga-moga dia dan Dina setuju dengan idea aku ni. Gadis itu pun aku tengok dah sayu semacam mukanya.

“Okey Kamal, kau nak aku buat apa sebenarnya ni?”

“Okey macam ni, aku ingat… hmm.. aku nak menyamar.”

“Ha? Menyamar? Maksud kau… jadi perempuan?”

“Haa.. pandai pun kau Dina. Yup, aku nak menyamar jadi perempuan. Amacam?”

Aku gelak dalam hati tengok muka Dina yang dah tercengang habis. Siap terbeliak biji mata, mulut terlopong. Gila lawak muka dia. Hai, Bal Bal apa buruk benar awek kau ni? Aku kulum senyum.

“Sah! Kawan you tak betul Bal.”

“I tahu.”

Senyuman yang aku cuba ukir, tak jadi. Cewah, bukan main lagi pasangan kekasih ni mengutuk aku. Kepala aku rasa berasap dah ni.

“Nak tolong aku ke tak ni Dina?”

“Cuba kau cerita sikit, macam mana gayanya kau nak jadi perempuan? Sedangkan fizikal kau lelaki?”

“Okey, cuba korang tengok aku ni. Ha, tengok, tengok.”

Aku tuding jari telunjuk ke muka sendiri. Perhatian dari keduanya menambahkan semangat aku.

“Kulit aku cerah, kan? Muka aku licin, kan? Bulu mata aku lentik, kan? Ha apa lagi.. apa lagi.. ha ni, tahi lalat kat bibir aku ni.. sweet, kan? Cuma tak timbul aja, kan? Ha, tu semua boleh alter, kacang punya! Itu semua asset yang baik betul tak?”

Iqbal geleng kepala. Dia tunjal kepala aku.

“Apa ni? Sekeh-sekeh kepala orang pulak?”

Dina tergelak manja.

“Kamal, memanglah apa yang kau cakap tu betul. Tapi tangan kau tu nampak kasar, jari-jari kau tak halus pun macam perempuan. Hii.. tak kenalah, boleh detect nanti.”

“Jalan pun kengkang, macam mana gayanya? Tu..tu.. bulu kaki yang bersepah tu tak akan nak cukur kot?”

Kali ni aku pula yang tumbuk bahu Iqbal. Agak-agaklah nak cakap. Segan aku bila Dina tergelak manja. Ish, suara awek si Iqbal ni boleh tahan juga. Goyah sekejap aku.

“Dina kau alterlah aku ya? Boleh ya?”

“Suara kau macam mana? Tu.. tu halkum tu, nak sorok mana? Dada kau tu pulak, tak akan leper kot?”

Hantu punya Iqbal! Cakap tak berlapik dah. Aku senyum kelat. Sempat juga aku mengerling Dina. Gadis itu tersipu merenung makanannya. Hai, nasib kaulah Dina, dapat pakwe jenis mulut longkang.

“Itu kemudian kita fikir. Sekarang aku nak tanya Dina, sanggup tak sanggup tolong aku ni?”

“Kau nak aku tolong buat apa?”

“Ajar akulah., jadi perempuan melayu terakhir.”

Dina renung Iqbal.

“You, macam mana ek? You setuju ke?”

Aku dengar Iqbal mengeluh sambil menggeleng perlahan.

“Tak.”

“Baaal.., Dina?”

“Nantilah aku fikir ya?”

Aku Cuma mampu tersenyum kelat. Apa lagi yang boleh aku buat? Terpaksalah akur.

2 Suara Merdu Anda:

Hananorisa said...

mantap lah idea kamal...
tak sabar nak tau what goin to happen next...
hehehe...

aqilah said...

awat tak suruh dina aje yg jadi housemate azlin tu,.....hah....cik kamal?????? takdak penyakit carik penyakit....aduhhhhhhhhhhh....

Post a Comment