Wasiat Cinta 18

Bunyi deringan telefon bimbit membuat Fendi tersentak dari lena. Matanya melekat tidak boleh dibuka. Akhirnya setelah penat berdering telefon bimbitnya diam. Fendi lega. Dia menarik selimut semula. Sejuk penghawa dingin meresap ketubuhnya. Entah siapalah yang cuba mengganggunya tidur. Telefon berdering lagi. Fendi tidak peduli. Dia amat mengantuk. Sepanjang malam bekerja hanya subuh tadi baru sampai di rumah. Penatnya masih terasa. Telefon bimbitnya diam semula. Baru sahaja dia ingin menyambung tidur semula, telefon itu menjerit sekali lagi minta di angkat. Geram! Dia meraba-raba meja kecil di tepi katil. Niatnya ingin mematikan deringan itu.

‘Siapalah ni, sibuk betul!’

Dia cuba membuka sebelah mata untuk mengintai siapa gerangan pemanggil yang tidak jemu-jemu mengganggu tidurnya itu. Tihani? Bingkas dia bangun sambil menggosok-gosok matanya. Dia berdehem beberapa kali sebelum menjawab panggilan Tihani.

“Hello.”

“Hello, assalamualaikum along, Hani ni. Kenapa tak angkat call? Tidur ke?”

“Hmm, last night on called, baru balik subuh tadi.”

“Oh, ya ke? Sorry Hani kacau along.”

“Tak apa sayang, apa hal?”

Tihani terkedu. Fendi memanggilnya sayang? Darah tiba-tiba menyerbu ke muka. Fendi juga kelu, tidak menyangka dia yang menuturkan ungkapan itu.

“Err, along ingat tak esok birthday Mikhail?”

Tihani cuba menutup gugup.

“Anak buah along, mestilah ingat. 1st year birthdaykan?”

“Haah, Hani ingat nak celebrate. Buat simple-simple, hanya kita sekeluarga aja. Apa pendapat along?”

“Elok sangatlah tu, nak along bantu ke?”

“Tak apa, tak payah. Hani cuma nak jemput along. Nak minta along bawa ibu sekali, boleh ke?”

“Boleh apa salahnya, ibu dah tahu ke?”

“Belum, lepas ni Hani nak call ibu pulak. Along jangan tak datang ya.”

“InsyaAllah, untuk Hani along sanggup buat apa saja.”

“Alongg..,”

“Okey.. okey, sorry. Petang karang along sampai.”

“Petang ni? Along tak kerja ke?”

“Along cuti. Dah seminggu shift malam.”

“Elok sangatlah tu. Along tidurlah kat rumah Hani ya?”

Kalau diajak tidur bersama pun boleh sayang. Dia tersenyum nakal bila hatinya berkata begitu. Sejak bila entah dia sudah mewarisi lawak nakal Faizal ini. Mungkin sejak dia meluahkan rasa hatinya pada Tihani.

“Okey, no problem.”

“Good, thanks ya along,”

Tihani mengukir senyuman manis. Walhal dia tahu bukannya Fendi boleh nampak pun dia tersenyum begitu.

“You’re welcome dear.”

“Okeylah, kalau macam tu along sambung tidur semula ya, bye.”

“Bye, assalamualaikum.”

“Walaikumsalam.”

Talian dimatikan. Fendi tersenyum meleret. Kalaulah Tihani membalas cintanya, bahagia sungguh rasanya. Dia menarik selimut semula. Tengahari nanti nak pergi ambil ibunya pula.

7 Suara Merdu Anda:

Minah Gendot said...

best2...nk lg..plss

MissNera said...

kak...
sambungannya =]

hani said...

menarik...smbg cepat2
nak fendi gan hani

miz ruha said...

nk lg,,,

itu_aku +_^ said...

biar la tihani trima jer fendi
x sbr nk tgk diorg bhgia

aqilah said...

tang ayat ajak tidur sekali tu yg takboleh tahan tu.................best!!!!!!!!!!!!!!!!

MaY_LiN said...

hihihihi

Post a Comment